TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 08. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

lenkavy

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 30
Celkem: 1068
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 137202.18 km
Kolo: 66668.00 km
Cvičení: 5714 h 35 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

lenkavy

Jak psát blog?

Výzva 42: Připravte si skvělou pomazánku

20. 10. 2019

Šunka, sýr, šunka, šunka, sýr….
Takto jednostranně vypadá skutečně většina snídaní, svačin i večeří, s nimiž se v praxi setkáváme. Je to velmi jednoduché „hodit“ na pečivo plátek šunky nebo sýra a je hotovo. Připravit domácí pomazánku je pro mnohé hotové sci-fi.
Přitom jejich příprava není ani složitá, ani časově náročná. O tom se přesvědčte v článku zde.  

V tomto blogu vám představím recepty na mé tři nejoblíbenější pomazánky a předám i nějaké praktické „fígle“.  

Řepová pomazánka

Luštěninové základy můžete ideálně kombinovat se zeleninou. Má nejoblíbenější kombinace je s červenou řepou.
Ingredience
200 g cizrny či jiné luštěniny (vařené nebo konzervované), 200 g červené řepy (vařené nebo pečené), 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř a římský kmín na dochucení
Postup přípravy
Uvařenou či upečenou řepu nakrájejte na menší kusy a rozmixujte společně s cizrnou či jinou luštěninou. Přidejte dvě lžíce olivového oleje a lžičku římského kmínu, ideálně drceného. Pokud si Vaše chuťové pohárky žádají, dochuťte pomazánku česnekem nebo chilli. Římský kmín určitě nevynechejte a věřte, že jeho specifickou chuť nenahradíte obyčejným kmínem! Dle chuti můžete dozdobit libovolnými semínky.

Mrkvovo-celerová pomazánka

Tuhle pomazánku můžete, díky kořenové zelenině, připravovat opravdu po celý rok.
Ingredience
200 g mrkve, 100 g celeru, 200 g lučiny, dle chuti malé množství majonézy, sůl, pepř, citronová šťáva na dochucení
Postup přípravy
Mrkev a celer krátce povařte do poloměkka a nechte vychladnout. Poté nakrájejte na menší kousky a jednoduše rozmixujte s lučinou a lžící majonézy (tu lze případně vynechat). Pomazánku dochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou.
Rychlejší postup je, když nastrouháte mrkev a celer zasyrova a rozmícháte s lučinou, dále ochutíte dle výše uvedeného postupu. Vařená zelenina je lehce sladší a jemnější, proto je alespoň u nás doma oblíbenější variantou.

Vajíčková de luxe

Tenhle recept nám do kuchyně přinesla stylově jedna dáma z kurzu zdravého hubnutí STOB. Svou oblíbenou verzi vajíčkové pomazánky jednoduše obohaťte o kopr a máte vajíčkovou de luxe – pokud jste tedy milovníci kopru jako já.
Ingredience
1 balení lučiny, 2 lžíce jogurtu, 5 vajec, sůl, pepř, kopr
Postup přípravy
Vejce uvařte natvrdo a nechte vychladnout. Vejce nastrouhejte nebo nakrájejte, smíchejte s lučinou a jogurtem a dochuťte solí, pepřem a nakrájeným koprem.

Pomazánkové „fígle“

Jak doladit konzistenci pomazánky?
Každý jsme jiný, někdo má rád pomazánky husté, co se nevpíjejí do pečiva, někdo zase řídké, co pěkně sklouzávají do krku a „nezavaří“ mixér.
Zkoušejte proto ingredience v různých poměrech a kombinacích, aby vám to vyhovovalo. Chcete-li pomazánku více řídkou, přidávejte navíc po lžičkách vodu, mléko, jogurt, olej nebo majonézu (u posledních dvou ingrediencí ale dejte pozor na množství, abyste z pomazánky neudělali kalorickou bombu).
Chcete-li naopak pomazánku zahustit, použijte rozmixované luštěniny, obiloviny, vločky, tvrdší zeleninu nebo sušené lahůdkové droždí. 
Já osobně mám v oblibě jednoduché pravidlo! Kolik základu, tolik „něčeho k tomu“, tedy např. 200 g vařené cizrny + 200 g uvařené červené řepy atd.

Vadí vám pomazánka vsáknutá do pečiva v odleželésvačině?
Mně tedy ano. Proto raději připravuji svačiny ráno, aby byly čerstvější. Pomoci může také tenká vrstvička másla nebo margarínu. Tuková vrstva tak trochu odizoluje pečivo od pomazánky. 
Velmi praktické na svačiny jsou i krabičky s oddělenými přihrádkami.

Další tipy a recepty nejen na přípravu skvělých pomazánek najdete v našem e-booku Svačím zdravě se STOBem.
Máte i vy svůj oblíbený recept na pomazánku? Podělte se s námi o něj. 

Hodnocení (35 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

23. 10. 2019 20:59
díkyz a tipy
23. 10. 2019 10:51
Já mám své 4 oblíbené: červená řepa s cibulí, jogurtem a majolkou, vajíčka s okurkou, cibulí, sušenými rajčaty v oleji a majolkou, strouhaný celer s hráškem,Šunkou a jogurtem a Cottage s cibulí a drceným tuňákem a cibulí. Ale nemixuji, krájím na drobnou a podávám s pečivem jako přílohu. Takže je to spíš salát a hodí se i jako večeře.
23. 10. 2019 06:01
Přínosný článek, pomazánky si připravuji doma ráda, ne zaberou tolik času a vím co tam mám. Teď nejvíce dělám a červené čočky :-)
22. 10. 2019 16:16
Pomazánky jsou skvělé nejen za zpracování zbytků, ale i na odlehčení některých ne úplně vhodných potravin. Miluji tresčí játra - uzená, ale jen tak na chleba s máslem je to docela kalorická bomba, tak jsem se je naučila ve formě pomazánky - 1 okapaná uzená tresčí játra, 1 netučný tvaroh, jarní cibulka - lehce promíchat.
22. 10. 2019 12:42
Super inspirace . Když byly děti doma , tak jsem dělala pravidelně. Přitom pomazánky mám ráda ,asi zase začnu
22. 10. 2019 08:31
Ta mrkvovo-celerová mě láká, vyzkouším ji. .
21. 10. 2019 20:48
V tomto směru moc ráda experimentuji :-).
21. 10. 2019 18:55
Díky za inspiraci, pomazánky mám ráda, ale nedělám je nějak pravidelně ....
21. 10. 2019 13:39
mám sice červenou řepu, ale mám dnu a z červené řepy a luštěniny bych měla problémy
21. 10. 2019 13:16
Děkuji za tipy, vajíčkovou určitě vyzkouším.
21. 10. 2019 11:02
Pomazánky dělám několikrát týdně. Hlavně na bázi tvarohu, Paloučku, avokáda, zeleniny a "ryb". Luštěninové se teprve "učím".
21. 10. 2019 08:22
U nás se dělají hlavně "zbytkové" pomazánku. Už jsem se naučila i zeleninové a luštěninové.
21. 10. 2019 08:18
Děkuji za inspiraci.
21. 10. 2019 07:53
pomazánky nedělám, nějak se mi to v malém množství pro jednu osobu nechce dělat
21. 10. 2019 06:37
Skvělá inspirace. Hned vyzkouším tu řepovou.
21. 10. 2019 03:49
Děkuji za pěkný článek a inspiraci.
20. 10. 2019 23:48
Pomazánky máme rádi a dělám je často.
25. 10. 2018 21:23
recept porková: 1 pomaz. máslo, 1 až 2 vejce na tvrdo, porek, lžice majolky, lžice hořčice a je hotovo
mrkvovo-celerovou děláme na syrovo a říkáme jí falešná humrová
21. 10. 2018 15:46
Pomazánky moc nedělám, musím to změnit.
20. 10. 2018 09:43
smazat
20. 10. 2018 09:41
l.vavrdova
miluju strouhanou mrkev s majolkou na chleba, ale odlehcuju tvarohem a zakysanou smetanou místo použití jen samotné majolky, je to bašta a utloukla bych se po tom, takže dobrého pomálu
18. 10. 2018 12:36
Díky za tipy. My máme rádi česnekovou, rybičkovou, vajíčkovou, falešnou humrovou, krabí a jedla jsem i vynikající křenovo řepovou.
17. 10. 2018 22:04
Super :-) Jelikož mám v lednici zrovna řepu, tak si pomazánku zítra vyzkouším :-)
17. 10. 2018 14:06
dělám ráda pomazánky,rybí,vajíčková,sýrová...
17. 10. 2018 13:02
díky za tipy, pomazánky občas dělám také...
16. 10. 2018 12:26
Pomazánky dělám, většinou různé tvarohové nebo rybí, z luštěnin jsem zkoušela, ale moc nenadchly ...
16. 10. 2018 09:08
Pomazánky moc nedělám, ale ta cizrnovo-řepová se mi líbí, tak ji zkusím. Díky za tip
16. 10. 2018 09:02
Domácí pomazánku už jsem dlouho nedělala ale Vaše články mě inspirovaly k tomu, abych nějakou udělala co nejdříve.
15. 10. 2018 18:29
Všechny 3 znám a s mírnou obměnou často pripravuji. Ale nemixuji,je to lepší na pohled.
15. 10. 2018 18:29
Všechny 3 znám a s mírnou obměnou často pripravuji. Ale nemixuji,je to lepší na pohled.
15. 10. 2018 11:09
Ještě přidám tip - naposledy, když jsem nevařila "z hlavy", ale podle recetu, tak mě mile překvapila pomazánka/dip - avokádo, lučina a niva - byla opravdu skvělá - https://inkitchenopen.blogspot.com/2017/03/pomazanka-s-avokadem-nivou.html
15. 10. 2018 11:01
Pomazánky dělám docela často a většinou podle toho co najdu v lednici.
15. 10. 2018 10:34
Děkuji za velmi přínosný článek,pomazánky moc nedělám a uvedené recepty se mi moc líbí.
15. 10. 2018 08:38
Pomazánky si dělám taky většinou podle toho co najdu v ledničce. Nejčastěji dělám z červené řepy a z rybiček. Líbí se mi ta mrkvová s celerem hned dnes vyzkouším
15. 10. 2018 08:25
Pomazánky mám ráda, ale co už nejsou doma děti, tak je tak často nedělám.Nejvíc jsem dělala drožďovou, mrkváče , rybí, vajíčkovou a salámovou.
15. 10. 2018 08:17
Všechny pomazánky vypadají moc pěkně a chutně. Moje pomazánky většinou vyplynou z toho, co najdu v lednici a je třeba zpracovat.
15. 10. 2018 08:01
já dřív pomazánky dělala, ale ted se mi pro jednoho dělat nechtějí, takže spíš je dělám když je nějaká oslava
15. 10. 2018 05:11
U nás jde na odbyt sýrová,vajíčková,rybí, vyzkouším vaše typy.
15. 10. 2018 04:59
Díky za inspiraci, pomazánky občas dělám. U nás nejvíc jede rybí, vajíčková, tvarohová, avokádová... Momentálně ze žervé se sušenymi rajčaty a bazalkou... Luštěninové rodině nejedou :-(. To když udělám, tak si ji musím také sama sníst a potom ji zase dlouho nedělám....
15. 10. 2018 04:50
Netradiční pomazánkou je třeba žervé s mangem, na celozrnný chléb, kousek ovoce na vrch .... nemá to chybu.
A na konzistenci - uvařený rozmixovaný brambor, kousek šunky a dochutit jak komu chutná. Brambor je neutrální a daleko vhodnější než třeba klasický taveňák nebo máslo
15. 10. 2018 03:55
Dík za novou výzvu. Tu repovou a ciznou zkusím. Jinak pomazánky dělám. Tuňák, vajickovou a různé s tvarohu. Dík za nové inspirace
14. 10. 2018 23:37
Pomazánky máme rádi, nejraději tuňákovou, sýrovou, vajíčkovou,ale i bramborovou, dokud jsem mohla i luštěninové, taky tvaroh na sto způsobů. Zeleninové pomazánky ze syrové i vařené či pečené zeleniny.
Teď frčí dýňová :-)
14. 10. 2018 21:23
Pomazánky zbožňuji. Řepová mne také nadchla a dělám ji v nejrůznějších alternativách. Místo dvě je u nás jednoznačně avokádová. Měkký tvaroh rozmixovat s dobře zralým avokádem a doladit podle nálady a zásob - sůl někdy cibulka, někdy česnek, jindy troška tatarky nebo nastrouhané mrkve .....

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři